ELLABELLA  HOMESTYLING VECKANS TEMA


Tapeter och bårder

image195

Tapeter. Stort utbud av designande mästerverk för den som vill ha vackra väggar. Hos Björklund & Wingqvist finner du dessa riktigt läckra tapeter och bårder.

Smiley skålen

image193

Eva Solo. Smiley skålen av Eva Solo. Jag gillar verkligen den här designen, ser lika mjuk ut som en slät sten... Jag tror man kan köpa den här skålen på bl Åhlens. Vet du var man kan finna den?

Tips om gardiner!

image186Visste du att...
 ... långrandiga gardiner ger ett intryck av att du har högt i tak?
... ett rum uppfattas mindre med gardiner som har stora mönster?


Skapa stämning
Ljusa gardiner släpper in ljuset, men stänger ändå effektivt ute nyfikna blickar. Mörka gardiner påverkar inte bara insynen, utan även ljusinsläppet. Med en rullgardin, en hissgardin eller gardiner som är lätta att dra för är det väldigt enkelt att reglera ljusinsläppet i ditt hem.


Gardiner kan användas till så mycket mer
Gardiner kan också fungera som avskärmare i ett rum. Om du bara ibland vill dela av rummet eller dölja en bit av det kan det vara bra att använda sig av gardiner. De är lätta att dra fram och tillbaka i stället för tex. en skärmvägg som oftast tar lite mer plats.


Trolla med dina gardiner
Vill man att rummet ska uppfattas mindre kan man använda sig av stora mönster och vill man att rummet ska uppfattas större kan man använda små mönster.
En färgstark och färgglad gardin tar bort uppmärksamheten från utsidan om den är trist.
Med blommiga gardiner och spets förmedlar du romantik och lantlig miljö.
Med långrandiga gardiner ser det ut som om du har högre i tak.
Med tvärrandiga gardiner känslan dämpas av högt i tak. 
Med svarta gardiner får du ett tungt och dynamiskt rum. 
Källa: Hemtex

Bord och stolar

Klicka på bilden för källan.

Matsalen. Jag har varit ute och surfat alldeles för mycket på nätet idag, har hittat så många fina bilder och nu lägger jag in några här på bloggen. Om du klickar på bilderna ovan kommer du till en sida - scrolla dig ner och du hittar länkar varifrån jag lånat dessa bilder.

Jag tycker dessa bord och stolar var riktigt inspirerande.

HomeStyling

1. Städa, städa, städa!
 Trist? Japp, men ett skinande hem är ett skinande hem... Tyvärr finns det inga  genvägar heller. Men jag lovar, det är värt besväret.

 2. Belysning dag & kväll!
Det är lätt att glömma bort hur viktig belysningen är på kvällen.  Lägger Du ner lite jobb på att lysa upp mörka hörn blir Ditt hem så mycket  mysigare. Tänd alla lampor och se till att hela rummet är upplyst.
 Skenet från enbart  en takarmatur ger ofta ett tråkigt och obehagligt sken, mjuka  upp med smålampor  på bord, hyllor, fönsterbräde etc. Ställ några vackra  ljusstakar tillsammans och tänd  stearinljus. Har Du turen att ha en kakelugn eller  öppen spis ska Du givetvis göra  en brasa.

 3.Första intrycket
 Hallen är ett rum som ofta glöms bort och det är synd eftersom det är gästens eller  spekulantens allra första intryck av din bostad. Se därför till att städa bort allt i  hallen. Baxa undan alla jackor, skor, sportutrustningar, pappersinsamlingspåsar  och  så vidare. Du kan spara en snygg jacka och ett par schyssta skor. Om Du har  ömtåliga golv i bostaden får Du se till att mäklaren säger åt spekulanterna att ta av  sig skorna utanför lägenheten, det är inte kul om folk ska snubbla på en hög skor  det första de gör. Se gärna till att lägga en dörrmatta eller två utanför dörren som  alla kan ställa sina skor på. En levande växt i hallen på rätt ställe ger ett mycket  fräscht intryck.

 4. Personliga ägodelar
 De som kommer för att titta på Din bostad vill inte känna sig som inkräktare och  fort hasta genom rummen.Och det vill inte Du heller att de ska göra! Ta därför bort  fotografier och andra personliga saker som till exempel lapparna på kylen,  almanackor, sunkiga tandborstar och högen med räkningar...
 Man skulle kunna säga att alla spår av att det faktiskt pågår ett vardagsliv i hemmet  ska bort.

 5.Skapa ytor
 Genom att ta bort små pallar, korgar, tidningsställ, udda stolar och onödiga  småbord försvinner det plottriga intrycket från rummet. Detta är framförallt viktigt i  vardagsrummet där vi alla vill ha rymd. Spara hellre några få stora möbler än  många små, detta gäller rent generellt även prydnadssaker. Småtavlor utspridda på  väggarna ter sig ofta bättre om de samlas i grupp, det i sig är en svår konst om Du  är ovan, så ibland är det bäst att ta bort de helt och hållet.
 Försök slutligen skapa utrymme framför fönstren, folk går direkt dit för att se vad  det är för utsikt från bostaden.


50-talet

Blanda gammalt med nytt och våga blanda mönster. Man hittar nästan alltid något genom att strosa runt i secondhandaffärer eller på loppis. Jag vill även tipsa er om att det går utmärkt att göra om möbler: byråar kan målas, soffor kan kläs om, ben på bord kan bytas, tyger kan färgas. Att komplettera med ikeamöbler eller dyrare design fungerar alltid.

Utvecklingen: Mörkt. Teak. Stora soffor. Fräcka stolar. Marilyn Monroe. Starka färger.

Livskraft
Efter de mörka och dystra krigsåren ville man liva upp saker och ting och gjorde då detta genom att använda mycket färg. Det var detta som gav 50-talets inredning sin färgrika stil. En annan viktig del i inredningsutvecklingen var att det under 50-talet för första gången började massproduceras möbler. Innan hade möbler varit dyra, nu sjönk plötsligt priserna samtidigt som utbudet ökade.

Stora ytor blev populärt i 50-talets kök, tillsammans med många luckor och andra förvaringsutrymmen. Skinande krom och starka färger med kontraster användes.

I vardagsrummet är det kuddar med fantasirika, ofta assymetriska mönster som gäller. Tyger har ofta motivet Paris och dess mysiga kaféer. Lampornas design är kreativa och ser ut som rymdskepp och vanliga stolar har spindelformade ben i krom.

 
källa: Inredningportalen


Eftersom jag bor i Göteborg får de bli att jag tipsar om saker härifrån.
- I Haga finns Bebop: 50-tals möbler, porslin och diverse annat
- I Linnéstaden på Olivedalsgatan 26 finns Gods, som säljer 50-70-tals design. (+46 31 12 75 15)

Länkar:

http://www.auktionsverket.se/

http://www.modernity.se/

http://www.modernamobelklassiker.se/

http://www.twocolumbiaroad.co.uk,
http://www.retromoderndesign.com

http://www.bolia.se/

http://www.oliko.se/

http://www.lisasretrodesign.com/


IKEA Stockholm

image143

Blocket. Jag sökte runt på Blocket och hittade den här IKEA Stockholm TV-bänken.
I nytt skick kostar den 3 495,00 kr.
image142
IKEA Stockholm. Möblerna är precis vad jag tycker är 50-tal. Jag skulle vilja ha allt därifrån. För att få reda på priser med mera besök IKEAs hemsida.

1950-tals design

image142
Te-Ve, Alf Svensson, Ljungs industrier, 1953.

Den här fåtöljen har vi ute hos mormor o morfar. Den är otroligt skön att sitta i och en klassiker enligt mig.
image141
Stolarna kan du hitta på hemsidan:

http://www.modernamobelklassiker.se/image139
Lampor. Designad av ingen mindre än Alvar Aalto från Finland. Taklampan till höger är i koppar och Poul Henningsen har designat den för Louis Poulsen, Danmark. 1958. För runda 6 500 kronor styck blir de dina.

http://www.modernity.se/image138
Koskinn. Stolen är designad av Charles och Ray Eames för Herman Miller, USA. Priset är 12 500 kronor. Pallen är däremot en aning billigare då den kommer ifrån IKEA. Pris: 1 995,00 kr

http://www.modernity.se/

http://www.ikea.com/

image140
Gå in i secondhand affärer, loppis eller ex Blocket. På Blocket hittade jag dessa bilder. I secondhand affärer är det lättare att hitta ex porslin.

Inred klassiskt 50-tal

Klassiskt 50-tal
Det var på 50-talet masstillverkningen av möbler och ting började. Detta förändrade mycket. Utbudet ökade och prisnivåerna gjorde att allt fler hade råd. Spara ersattes allt oftare med Slösa.

2006 och förra året var det mycket inne med 50-tals inredning. Jag har hittat några intressanta länkar där ni kan hämta mycket inspiration från. I Mio's katalog 2006 kunde man hitta den här bilden. Just då var jag inte direkt förtjust i klassisk inredning utan det är nu på senare tid jag insett hur mycket jag gillar de mörka träslagen, maffiga skinnsoffor, bokhyllesektioner, barskåp osv. Därför är veckans tema Klassiskt 50-tal.

image136 
Hur möblerade vi när teven kom på 50-talet?

Kök.
Som en reaktion mot 30-talets små kök skapades den första svenska köksstandarden på 50-talet. Detta innebar bättre arbetsytor, bättre arbetshöjd, kylskåp, överskåp med skjutluckor, rostfria diskbänksytor - allt måttat efter den svenska genomsnittskvinnans längd.

Skapa stilen
Mönster: asymmetriska och organiska
Material: galon, plast, nylon och stål
Träslag: Exotiska träslag är en nyhet. Mahogny och teak börjar finnas sida vid sida om björk, alm och ek. Furu vanligast men några håller ändå fast vid det tidlöst svenska ljusa träet och en återhållsam form.
Färger: Klara med kontraster.

RSS 2.0